Bestemmer din kon-trol(d) over dig?

Hvor meget betyder kontrol for dig i din hverdag? Kender du følelsen af, det ville være dejligt, bare at kunne slippe al ansvar og kontrol? Er det dig, der styrer dit kontrolbehov eller er det kontrol(d)en, der har magten?

Jeg bliver så beriget af, at coache klienter. Der kommer dagligt små guldkorn og finurlige nuancer på virkeligheden.

Forleden dag fik en af mine klienter, i en erkendelse omkring sine udfordringer med overansvarlighed på jobbet, spontant et navn for udfordringen ”kon-trol(d)”.

Det var med et stort smil på læben, da ordmixet blev klart – det der lille dominerende, til tider altoverskyggende behov for kontrol, er jo som en trold… Usynlig hvis den vil det, tilpasser sig sine omgivelser, men vil så gerne bestemme og gerne på sin helt egen måde, og får på en eller anden måde altid styr på tingene - på sin måde.

 

 

 

marionetdukkeEr du blevet en marionetdukke for din kontrol(d)?

Kontrol er godt, men tillid bedre!

Hmm, ja det ved vi jo godt – meeen, hvis nu jeg har den her ubønhørlige trang til, lige at skulle vide ’alt’, tjekke ’det meste’ og har svært ved, at lade andre komme til med forslag eller gøre noget på deres måde, så er tillid en stor opgave.

– hvis din trold bestemmer for meget, for længe og for ofte, så det tid til en snak med din trold – for den kan nemt køre dig træt (eller dine omgivelser trætte af dig).

Så hvordan styrker jeg min tillid og slækker mit behov for kontrol?

Kontrol giver skarpt fokus, energi og tunnelsyn: meget nyttige egenskaber, når du skal styre farlige situationer med overblik og handlekraft, klare arbejdsopgaver og vanskeligheder. Men en akilleshæl, når du skal slappe af, nyde nuet, opleve nærvær – leve livet.

Kontroltrangen udspringer af frygt, og når du er bange, overdriver du kontrollen – kan du fornemme den endeløse spiral?

Første skridt er en snak med trolden – dvs en viljebeslutning om at gå nye veje. En beslutning der skal tages med både hjerte og hjerne – for der vil være ubehag på vejen – at overgive sig til tillid og slippe kontrol(d) er en til tider krævende opgave (trolden/frygten tramper uroligt rundt).

Det er et grundlæggende mønster, der skal ændres og det tager tid.

Dvs. din nye ven skal være din tålmodighed. Hav accept og tålmodighed med dig selv undervejs.

1.Giv gradvist slip
Begynd med det mindst svære. Lav en liste over de ting, du gerne vil slippe. Både hjemme, på job og i fritiden. Og gør det så – giv slip - langsomt, én lille ting ad gangen. Mens du fortæller dig selv, at du nu for alvor er ved, at få styr på dit liv.

2. Ændr de bagvedliggende overbevisninger
”Ingen gør det så godt som du”, hvisker dine ubevidste frygt-overbevisninger. ”Ingen kan trøste, putte, ordne, vise empati, løse opgaver, stukturer, planlægge, lave kartoffelmos og vaske lige så godt som du. Du er uundværlig, og hvis du ikke var her, ville alt bryde sammen.” Prøv at se dig i spejlet, mens du siger alt det højt til dig selv. Så vil du helt sikkert synes, at det lyder både urealistisk og uvant – men det er ubevidst tankemønstre, som disse der bærer kontrolbehovet frem. Måske kunne du i stedet sige: ”Det er ok, at gøre tingene på mange måde, det er en befrielse ikke at skulle gøre alt selv, jeg glædes over at dele ansvaret…” Find de sætninger, der kan støtte dig mod mere tillid og lyst til at slippe kontrollen.

3. Håndter frygten
Hvad er det værste, der kan ske, hvis jeg ikke har kontrol over…, hvis jeg ikke blander mig..., hvis jeg bare er… ? Hvor realistisk er det, at det sker? Giv dig tid til, at besvare spørgsmålene. Frygt svinder ind til en mere håndterbar størrelse, når den bliver konkretiseret.

3. Træn tillid
Så mange gange som muligt om dagen, stopper du op og øver tillid – tillid til dig selv og din formåen, tillid til dine omgivelser (familie, kolleger, kassedamen mm) og tillid til, alt løser sig. Blot få sekunders følelse af tillid ad gangen, styrker din evne til at slippe kontrollen.

 skovtrold i træstamme

Nina Presskorn-Thygesen

SiSensus

Jeg kaldte i tidernes morgen min virksomhed SiSensus:
Si for ja - og Sensus for sans, føle og betydning (latin).

Jeg arbejder netop i rummet af: JA til livets muligheder,
sansning og intuition,
samt forståelsen af den betydning, vi tillægger det oplevede.

Kontaktinformation

SiSensus (CVR.nr 29553394)

v / Nina Presskorn-Thygesen

Tlf .: 24 49 23 01

E-mail: nina@sisensus.dk