Når omverden ikke forstår

Forståelsens svære kunst - når livet gør ondt

 

Dette kunne nemt blive et 'fortvivlendes suk' - men jeg ønsker mere, det er et opråb til jer, der (ufrivilligt) sårer - og en kærlig omfavnelse til jer, der bliver ramt.

Jer, der er lider af smerter, stress, depression, fibromyalgi, kronisk træthed, særlig sensitivtet, ondt i livet... diagnosticeret eller ej.

Tillid og perspektiv

Du møder omverden sprød og sårbar - du er ikke på toppen. Du ved, du ikke fungerer optimalt - du fungerer måske slet ikke. 


Du er ked af din situation, du er bange, du er måske opgivende og ved helt at miste troen på det hele, og miste troen på det kan blive anderledes.

Måske du har selvkritiske tanker, som "jeg dur ikke", "jeg slår ikke til", "hvorfor mig", "er jeg tosset?", "jeg er nok tosset", "jeg er en dårlig mor/far/kæreste/datter/søn.." osv.

Du bevæger dig ud i verden og møder mennesker, der spørger til dig - du prøver at forklare dig, forklare din situation. Ofte bliver du mødt med: "Mon ikke du bare skal komme videre og ikke bekymre dig så meget", "pas nu på du ikke falder helt af på den", "kan du ikke få nogle piller?", "er du sikker på det er ro, du har brug for?"...

Jer, der møder disse mennesker, der er ramt af stress, depression, smerter og lignende - du spørger interesseret og svarer sikkert med den intention at ville hjælpe.

Ønsker at lindre og støtte - men du bliver også ramt af tvivl (bevidst eller ubevidst). Du mærker i hvert tilfælde et ubehag, du føler ikke det kan være helt rigtigt, der må være noget andet/mere at gøre, så lang tid kan det da ikke tage, få et liv....

Det er et ordentligt KLASH!!

Indre opfattelser, forestillinger og forventninger mødes - og hvis ikke begge parter er åbne og medfølende, så opstår der skader efter et sådan KLASH.

Den der er ramt i forvejen, oplever sig som ikke forstået og ikke accepteret - og håb og tillid brister. De selvkritiske tanker får næring.

Dem der, "bare ville den anden godt", får bekræftet at den anden er en 'pylderrøv', 'mærkelig', 'uvillig til at ville bidrage'...

Mit opråb:

Til jer, der er lider af sygdom, ondt i livet, smerter og lignende: Du er ramt! Du må være mere nådig med dig selv, også selv om omverden ikke forstår.
Du er ikke et ringere menneske og du skal stole på dig selv. Bliv stærk i troen på dig selv (det er også en del af vejen til bedring), omverdenes uforståelse og manglende medfølelse skal ikke have lov til at ramme dig.
Og find din egen medfølelse frem overfor den anden (han/hun forstår jo ikke) - og din medfølelse vil smitte den anden.

Til jer, der 'kommer til at sige og gøre sårende ting': Udvis medfølelse, lyt for at forstå og ikke for at løse problemet (hvis det var lige til, var det nok løst)
- og selv om du ikke forstår, så accepter din ven/kollega/familiemedlems situation med medfølelse.
Ikke alt kan forklares og ikke alt kan passe ind i vores egen personlige model af verden (vores opfattelse af sygdom, smerter, humør, energi) - accepter at du stå overfor 'noget' du ikke kender/forstår og den person, der står i denne situation fortjener du accepterer og anerkender dette.

--> herved har har alle parter mulighed for at undgå misforståelser, finde ressourcer i sig selv, og skabe grobund for større indsigt og rummelighed.

Lad os stå sammen om at passe på hinanden - giv lys og luft, også til det vi ikke forstår/ved nok om.

I forståelse for begge parter,
Nina

Nina Presskorn-Thygesen

SiSensus

Jeg kaldte i tidernes morgen min virksomhed SiSensus:
Si for ja - og Sensus for sans, føle og betydning (latin).

Jeg arbejder netop i rummet af: JA til livets muligheder,
sansning og intuition,
samt forståelsen af den betydning, vi tillægger det oplevede.

Kontaktinformation

SiSensus (CVR.nr 29553394)

v / Nina Presskorn-Thygesen

Tlf .: 24 49 23 01

E-mail: nina@sisensus.dk